Efterårsferieaktiviteter på Gammel Estrup - Danmarks Herregårdsmuseum

Efterårsferie er lig med æbler, syltning og familiehygge på Gammel Estrup

Om efteråret er det tid til at fylde herregårdens spisekammer til vinteren. Både børn og voksne kan være med, når herregårdens store æblehave høstes og laves til most, og man kan kigge indenfor i Herregårdskøkkenet, hvor husjomfruen og køkkenpigerne sylter kvæder og laver lækre æblekager.

I efterårsferien kan man rejse 100 år tilbage i tiden, når Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum sætter fokus på herregårdshavens råvarer. For 100 år siden var de danske herregårde stort set selvforsynende, og de store køkken- og frugthaver leverede frugt og grøntsager til den store husholdning.

”Om efteråret var det tid til at høste havens frugt, og når høsten var i hus, var det husjomfruens opgave at henkoge den, så der var mad til vinteren. Det er den historie, museet fortæller i efterårsferien, hvor børn og voksne blandt andet kan give gartneren en hånd med at presse æbler fra herregårdens historiske æblehave. Gammel Estrups æblehave rummer over 100 forskellige historiske æblesorter, så der er noget for enhver smag, og alt efter hvilke æbler man samler, kan man skræddersy sin egen særlige most. Efterfølgende kan man købe en flaske af den most, man selv har presset”, fortæller museumsformidler Anders Sinding.

En anden måde at gemme havens frugt til vinteren var tørring af æbler. Til det formål brugte man en speciel æbleskræller, som både skræller og skærer æblerne på én gang. I Gammel Estrups herregårdskøkken har børn mulighed for at prøve at skrælle æbler på denne historiske måde.
Herregårdens oversete frugt

Udover æbler byder herregårdshaven på andre og mere eksotiske frugter. Bag Orangerierne støder man på én af dem, for her står havens kvædetræer. Kvæder stammer fra Mellemøsten. De er nært beslægtede med æbler og pærer, men har deres egen unikke smag.

Del denne side

Opdateret af:

Destination Djursland djursland@visitdjursland.com
 

Kontakt

Adresse

Randersvej 4
8963 Auning

Telefon

+45 86483444

Fax

+45 86484182

Fakta

  • Type

    • Mad-/fødevareevent
    • Historie
    • For børn
    • Efterårsferie

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 10.340078
Latitude : 56.4378