Jul på Gammel Estrup - Danmarks Herregårdsmuseum

Foto: Destination Djursland
Begivenheder
Begivenheder
Oplev den ægte herregårdsjul på Gammel Estrup. Vær med, når herskab og tjenestefolk gør deres juleforberedelser i december måned. Se, hvordan både greven og hans ansatte holdt jul for 100 år siden og vær selv med i juleaktiviteterne i alle weekender.
Adresse

Randersvej 2

8963 Auning

Kontakt

E-mail:post@gammelestrup.dk

Telefon:+45 86483001

Herregårdsjul på Gammel Estrup fra 30. november til 22. december

Hele julemåneden kan man opleve særudstillingen ”Jul for herskab og tjenestefolk anno 1918” i herregårdens sale og gemakker. Se pyntede juletræer og dækkede borde, som de så ud for både herskab og tjenestefolk. Og kom i den helt rette julestemning, når sale og gemakker er pyntet særligt op til den store højtid. Overalt er der pyntet op til jul. I Spisestuen står julemiddagen klar på grevens bord, og i Riddersalen stråler juletræet. I stuerne kan man opleve, hvor grevefamilien drak sin kaffe efter middagen før juletræet blev tændt, og hvor børnene efter juletræsdansen nød deres gaver, og familien samledes om flygelet og sang julesange. I Herregårdskøkkenet er husjomfruen i fuld gang med juleforberedelserne, og ved siden af i Folkestuen er der dækket op til tjenestefolkenes julemiddag. Man kan købe et stykke julebag lavet i det gamle brændekomfur eller en kop kaffe fra Madam Blå.

Særlige weekend-aktiviteter på herregården

30. november – 1. december (1. adventsweekend) - Juleværksted

1. adventsweekend: Klejnekogeri hvor man kan købe herregårdsklejner. 2., 3. og 4. adventsweekend: Bageværksted hvor børn kan være med til at bage julesmåkager. Det koster 15 kr., der dækker materialer.

Smag julebag i Herregårdskøkkenet

7.-8. og 14.-15. december laver husjomfruen julesul, og gæsterne kan købe sig en håndmad med de lækre retter.
I Herregårdskøkkenet arbejder husjomfruen hårdt på at blive klar til jul. Og man kan købe et stykke julebag lavet i det gamle brændekomfur eller en kop kaffe fra Madam Blå.

14.-15. december - Jul i Skovarbejderhuset

Besøg også Skovarbejderhuset i Lunden og se hvordan skovarbejderfamilien holdt jul omkring 1930. Huset bemandes af frivillige, der er klar til at fortælle om historien, om huset og livet i skovet før i tiden. Huset er julepyntet, og der er kaffe på kanden og historisk bagværk fra det lille støbejernskomfur.
Husjomfruen laver julesul, og gæsterne kan købe sig en håndmad med de lækre retter.
Smag julebag i Herregårdskøkkenet. Bageværksted hvor børn kan være med til at bage julesmåkager. Det koster 15 kr., der dækker materialer.

22. december - Julegudstjeneste og juletræsdans som i 1918

Den 22. december er der Julegudstjeneste. Gammel Estrup skruer tiden tilbage til juleaften i 1918 med julegudstjeneste og juletræsdans.
Her kan man være med til en gudstjeneste, som den udspillede sig for herskab og tjenestefolk for hundrede år siden, da den sidste greve boede på Gammel Estrup. Efterfølgende kan man følge med i Riddersalen, hvor greven inviterer til juletræsdans.
Der var forskel på julen blandt herskab og tjenestefolk. Dels var der arbejdet, og dels var der maden. Tjenestefolkene arbejdede i løbet af dagen med at klargøre, og til aften spiste man hver for sig. Fælles for herskab og tjenestefolk var dog gudstjenesten i kirken og juletræet i riddersalen, hvor tjenestefolkene helt ekstraordinært fik lov til at komme op og gå med grevefamilien rundt om træet og synge salmer. De fik også julegaver af herskabet.

27., 28. og 29. december - Herregårdsjul mellem jul og nytår

Herregårdsjul mellem jul og nytår. Så hvis man trænger til at gå en tur og få noget af al julemaden lidt på afstand, så er det oplagt at tage en familietur til Gammel Estrup.
Her kan man stadig opleve juleudstillingen ”Jul for herskab og tjenestefolk”. Overalt er der pyntet op til jul. Herregårdskøkkenet er åbent alle tre dage med salg af kaffe og kage.
I Fruerstuen kan man lave nytårspynt, og der er særlige gratis-omvisninger på slottet.
Gå også en frisk juletur i det smukke område omkring Gammel Estrup og besøg Skovarbejderhuset i herregårdsskoven Lunden. Huset er pyntet til jul som i 1930.

Adresse

Randersvej 2

8963 Auning

Priser

Entré voksen

90 DKK - 90 DKK

Entré under 18 år

Gratis

Relaterede produkter

Opdateret af:
VisitAarhus, Djursland