VisitDjursland
Familie på vandretur i Mols Bjerge med flot udsigt i baggrunden

Line Wagener i Mols Bjerge

Har du vandret i Mols Bjerge? Tag med outdoorbloggeren Line Wagener fra Alleud.dk til Djursland. I artiklen her udpeger Line en rundtur i hjertet af Mols Bjerge på ca. 7 km. Ruten er særligt velegnet til børnefamilier

Fabelagtig familietur på vandrestierne i Mols Bjerge

Ruten er kuperet og varieret og følger smalle, snirklede vandrestier.

Undervejs venter der jer storslåede udsigter. I kommer igennem spektakulære naturområder. Og hvis I er heldige, ser I måske én af områdets sjældne sommerfugle.

Af Line Wagener, Alleud.dk

Mols Bjerge – med kameltoppe og panoramaudsigter

Mols Bjerge Stien skilt i forgrunden med Nationalpark Mols Bjerge og havet i baggrunde

”Far, det ligner en kamel med tre pukler”.

En syv årige pige kigger med klare øjne på sin far. ”Synes du ikke?”, siger hun og nikker bekræftende for at overbevise ham.

Pigen og faren går forbi mig på vej op ad dét, der åbenbart er den første af de tre kamelpukler. Jeg smiler, for hun har ret: Landskabet ligner en vitterligt en trepuklet kamel.

Vi er ved Trehøje - de tre karakteristiske bakker i Mols Bjerge - på vandretur. Fra den højeste top er der 360 graders panoramaudsigt over Mols Bjerge, Knebel Vig og Ebeltoft Vig.

Trehøje viser sig at være ét af mange - næsten åndeløst - smukke spots på dagens vandretur.

Det kuperede terræn, som præger hele turen, giver os ikke kun flotte udsigter. Det holder samtidig begejstringen oppe blandt børnene undervejs.

Familietur: Fire børnefamilier tester ’Bjergetapen’ på Mols Bjerge Stien

Voksne og børn på vandresti i Mols Bjerge med træer rundt om

Det er en lun lørdag formiddag i oktober.

Vi er fire familier afsted på tur. Syv voksne og otte børn i alderen 5 til 11 år. En venneflok, der plejer mødes indendørs over fælles aftensmad. Men i coronatiden må vi tænke nyt, og vi har sat hinanden stævne i naturen.

Bilerne er parkeret nær landsbyen Toggerbo, og planen er en rundtur på ’Bjergetapen’ på Mols Bjerge Stien.

Bjergetapen er 20 kilometer, hvilket er for langt til en halvdagstur med en børneflok, hvor den yngste går i børnehave. Derfor har jeg lagt to genveje ind, så vores tur holder sig under 7 km.

Kunsten at få børn til at glemme, de er på vandretur

Vi har nået Trehøje efter knap tre kvarters vandring, og stemningen er høj. Første snackpause er allerede gennemført, og ungerne har guffet tørret frugt.

Jeg har en kuvert i lommen – en nødløsning i form af en ’sanseleg’, som jeg vil hive frem, hvis motivationen daler, og de yngste børn synes, at vandring bliver for kedeligt. Men min bekymring viser sig uberettiget. De er som små lopper, børnene: Pjatter og løber op og ned af de stejle stier.

En har fundet en lang gren og trækker den efter sig som en anhænger. En anden klatrer op i et af de store egetræer langs stien. Naturen som legeplads stikker det meste!

Det ypperste af det ypperste: Kvalitetsvandresti og Danmarks Naturkanon

Træer i efterårsfarver i Nationalpark Mols Bjerge med udsigt til havet i baggrunden

Efteråret har klædt træer og buske ind i glødende farver. De orange, gule og røde nuancer står i stærk kontrast til det næsten azurblå hav i horisonten.

’Måske er dette her, det smukkeste sted i Mols Bjerge?’, tænker jeg flere gange på turen.

Mols Bjerge Stien bugter sig som en slange gennem landskabet. For tusindvis af år siden har Danmarks mest indflydelsesrige landskabsarkitekt – isen – formet området. Vi bliver ført hen over bakketoppe, gennem slugter og ned i de dybe dale.

Hele turen forløber på smalle naturstier og blødt underlag. Her er ingen lange, lige, ensformige passager på asfalt. Og fraværet af støj fra befærdede veje er slående.

Ruten er godt skiltet – og ungerne løber i forvejen meget af turen. Landskabet skifter konstant karakter. Vi går over åbne sletter og hede, og i gennem smalle passager i tæt egekrat og skov. Kun fra udsigtspunkterne kan vi ane de intensivt dyrkede marker, som ellers præger størstedelen af det danske kulturlandskab. Men hér hersker naturen.

At vandreruten Mols Bjerge Stien i 2019 fik titlen som international kvalitetsvandrerute (Leading Quality Trail – Best of Europe) forstår jeg til fulde. Området Mols Bjerge er samtidig ét af de 15 steder, der er optaget i Danmarks Naturkanon.

Oplev sjældne sommerfugle

”Wauv – se lige sommerfuglen”, udbryder jeg, da en lille orange og sort sommerfugle blafrer forbi os og lander midt på vandrestien.

De ældste piger i børneflokken er lige bag mig og stopper også op. ”Tag et billede”, siger én af dem. Jeg forsøger, men det er svært at komme tæt nok på uden at kaste skygge på den eller skræmme den op.

Mols Bjerge har en overvældende stor artsrigdom. Cirka 80% af alle Danmarks sommerfuglearter findes her, fordi deres levesteder – modsat mange andre steder i landet - er bevaret. Det mindes jeg at have læst hjemmefra, da jeg ser sommerfuglen. Men mine evner rækker ikke til at kunne artsbestemme den. Heldigvis er der ingen, der spørger!

Frokostpause på en væltet træstamme

To træer i efterårsfarver på en eng i Nationalpark Mols Bjerge på Djursland

Efter godt halvanden times vandring rumler maverne, og vi hiver madpakker op af rygsækkene. Borde eller bænke er vi ikke stødt på undervejs, så vi sætter os på en væltet træstamme.

To kvinder i friluftstøj går forbi os, mens vi holder pause. De har hænderne fulde af champignoner. Den ene fortæller, at de har plukket svampene et par hundrede meter væk og forklarer kyndigt, hvilke kendetegn, vi skal kigge efter, så vi er sikre på, at det er spiselige champignoner. Flere af de voksne nikker interesseret, men vi nøjes med at forsyne sig af den medbragt chokolade.

Vurdering af ruten

Efter 2 timer og 45 minutter er vi tilbage ved bilerne. Mit løbeur fortæller, at vi har tilbagelagt 6,3 kilometer.

Det har vist sig at være meget passende distance til en familietur med mellemstore børn. Jeg har vandret mange steder i Danmark og udlandet og kan ubetinget anbefale Bjergetapen på Mols Bjerge. Ruten her trumfer det meste.

Ruten er velegnet til familier, fordi den er varieret og primært følger rekreative småstier. Samtidig er skiltningen i orden, hvilket er betryggende, når du er afsted med børn.

Få al den praktiske information du har brug for

Turen er kommet i stand via støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.