Æggejagt på Gammel Estrup i påsken

Påskeferie med både 1700-talshåndværk og æggejagt

I påskeferien på Gammel Estrup er der fokus på håndværk i 1700-tallet. Her kan børn være med i malerværkstedet, mens forældrene kan se udstillingen På sporet af herregårdens håndværkere. I huset og haven er der desuden arrangeret en æggejagt efter herregårdens forsvundne portrætter. Mange af herregårdens smukke portrætmalerier er nemlig forsvundet fra Gammel Estrup, efter det blev solgt i 1926, og der er brug for hjælp til at finde dem igen.

I anledning af påskeferien etablerer Gammel Estrup et malerværksted, som det kunne have set ud, dengang maleren Christian Ulrich Milan boede på Gammel Estrup i 1700-tallet.

”Den holstenske maler Christian Ulrich Milan fik ansættelse hos den adelige ejerfamilie Scheel på Gammel Estrup fra 1718 til 1761. I de 43 år han arbejdede på herregården, lavede han almindeligt malerarbejde, hvor han fast malede bygningernes mange vinduer og døre, men han var også kunstneren bag de flotte paneler i Gammel Estrups stuer og sale. Derudover fungerede han i de tidlige år som tegnelærer for familiens børn og malede mange portrætter af herskabet. På den måde var han typisk for tidens dygtige malere, som ikke kun var håndværkere, men også kunstnere. I vores malerværksted kan familier prøve at gøre 1700-talsmaleren kunsten efter og male deres egne historiske herregårdsportrætter”, fortæller museumsformidler Anders Sinding.

Har man lyst til at vide endnu mere om 1700-talshåndværk, så kan man fordybe sig i særudstillingen På sporet af herregårdens håndværkere på Gammel Estrups førstesal. Udstillingen sætter spot på bl.a. Christian Ulrich Milan, men også f.eks. den lokale snedker Søren Jensen, der kom fra Liltved tæt på Gammel Estrup, og som lavede mange arbejder på herregården gennem en årrække i 1700-tallet.

Æggejagt: Jagten på den forsvundne skat

For de aktive har Gammel Estrup arrangeret en æggejagt rundt i hovedhuset og haven. Overalt er skjult små æg, der indeholder de portrætter, som blev solgt tilbage i 1926, hvor Gammel Estrup blev solgt efter at have været i samme families eje i 600 år.
”Gammel Estrup blev solgt i 1926 som følge af den såkaldte lensafløsningslov. Med loven mistede adelen sine sidste privilegier og tvangsekspropriering, ændring i arvelov og øget beskatning medførte store ændringer og i sidste ende salg af mange herregårde – bl.a. Gammel Estrup. Inventaret blev også solgt, heriblandt mange af herregårdens smukke portrætmalerier. Derfor har vi arrangeret en vaskeægte æggejagt, hvor man skal finde de originale herregårdsportrætter. Der er gemt miniudgaver af nogle af herregårdens malerier i påskeæg rundt omkring på godset, som familien kan lede efter sammen. De små portrætter sættes i et samlerhæfte, der kan tages med hjem, og man kan deltage i konkurrencen om en fin præmie”, forklarer Anders Sinding.
Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum har åbent alle dage i skolernes påskeferie 13.-22. april kl. 10-17. Entre til museet er 100 kr for voksne – børn under 18 år er gratis. Billetten gælder også til nabomuseet Det Grønne Museum. Malerværkstedet er åbent kl 11.-16. det koster 10 kr. at deltage.

Del denne side

Opdateret af:

Destination Djursland djursland@visitdjursland.com
 

Kontakt

Adresse

Randersvej 4
8963 Auning

Telefon

+45 86483001

Fakta

  • Type

    • Mad-/fødevareevent
    • Historie
    • For børn
    • Påskeferie

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 10.340078
Latitude : 56.4378