Travlhed i køkkenet på herregårdsmuseet

Æbler i fokus på Gammel Estrup - Herregårdsmuseet i efterårsferien

Det er tid til at sylte og moste på herregården

I efterårsferien løber herregårdens ansatte stærkt. Det bugner nemlig af frugter og grøntsager i både skov og have. Køkkenpigerne sylter græskar og laver sød hyldebærsuppe, så man kan varme sig i den kolde tid, herregårdsgartneren presser frisk most af de modne æbler, og alle kan være med!

Herregårdens skove og haver har altid været flittigt brugt til dyrkning af afgrøder til herregårdens store husholdning. I efteråret er naturens eget forrådskammer klar til at blive anvendt, og det giver en masse arbejde for herregårdens tjenestefolk – i dag som for 100 år siden. Det var for eksempel gartnerens opgave at plukke og høste frugt og grønt og køkkenets husjomfrus opgave at sørge for, at konservere alle de gode råvarer, så de kunne gemmes og spises om vinteren.
”På Gammel Estrup – Herregårdsmuseet skruer vi i efterårsferien tiden 100 år tilbage, og byder på forskellige historiske aktiviteter for folk i alle aldre. Køkkenpigerne og husjomfruen kan godt bruge et par vågne øjne og en hjælpende hånd med at sylte græskar, skrælle æbler og tilberede suppe, og hvis man er både frisk og tørstig, kan man presse herregårdens mange æbler til most sammen med gartneren og hans lærlinge”, fortæller museumsformidler Anders Sinding.

Historisk æblemost

På Gammel Estrup – Herregårdsmuseet er det efterhånden en fast tradition, at der presses æbler fra museets æbleskov i efterårsferien. I æbleskoven findes der over 100 forskellige historiske æblesorter, og den most, man laver, får derfor altid både en unik smag og farve alt efter hvilke æbler, man samler ind.
”Det er en super hyggelig aktivitet for hele familien, hvor man både samler og presser de dejlige æbler. Og der er naturligvis mulighed for at købe det æblemost, man selv har presset, og tage det med hjem”, siger Anders Sinding.

21 sep 17

Helbredende hyld
Det kan være en kold fornøjelse at presse æbler i oktober måned, men det råder herregårdens husjomfru Otilie bod på. Ottilie Olesen var ansat ved Gammel Estrup som husjomfru i perioden 1918-1924, og hun stod for madlavningen til både herskab og tjenestefolk på Gammel Estrup. Nu har museets personale fundet Ottilies gamle opskrift på hyldebærsuppe frem, og suppen er både varm og sund:
”Hylden er en spændende kulturplante med en lang række historiske anvendelser. Den er sågar blevet tillagt magiske egenskaber, måske fordi den er rig på C-vitamin og perfekt til en årstid, hvor man kan døje med lidt snue”, forklarer Anders Sinding. Opskriften på suppen kan findes i Ottilies Kogebog, som Gammel Estrup – Herregårdsmuseet udgav i foråret.

Børnespor
Udover at hjælpe køkkenpigerne i køkkenet og gartneren i orangerierne kan børn også følge et særligt børnespor, hvor man ved hjælp af forskellige opgaver går på opdagelse i herregårdens spændende sale og gemakker.

Der er aktiviteter alle dage i perioden 14.-22.oktober kl. 10-16. Det er gratis at deltage i aktiviteterne, når entreen til museet er betalt. Det er muligt at købe sin egen most med hjem for 20 kr flasken. I Herregårdskøkkenet kan man udover hyldebærsuppe købe kaffe og kage fra brændekomfuret.

Gammel Estrup – Herregårdsmuseet har adresse på Randersvej 2, 8963 Auning. Museets åbningstid er kl 10-17. Entrebilletten koster 90 kr. for voksne – børn under 18 år er gratis. Billetten gælder også til nabomuseet Det Grønne Museum.

Del denne side